Chiarodiluna napisał(a):Re: Admin
Proszę się chwilę zastanowić - co można pomyśleć widząc na Forum, że pewne dalece nieadekwatne wpisy jakichś zupełnie nowych osób są ich jedynymi widzianymi tu aktywnościami ?
Przecież to szyderczo-prześmiewcze prowokacje sympatyków np. disco polo, których intelekt i wrażliwość nie ogarnia niczegokolwiek więcej.
Ponawiane ustosunkowywanie się Admina do tych dziwnych zaczepek, nawet skądinąd zabawne i kreatywne w treści, tylko jednak Adminowi ubliża.
Proponuję proste i beznamiętne usuwanie takiś śmieciowych treści z Forum. Nikt nie zarzuci Adminowi stosowania cenzury, tylko zasadne stosowanie zdrowego rozsądku.
A kreatywną energię będzie można wtedy skierować na poczynienie ciekawego merytorycznie wpisu na rzecz klasycznych melomanów z tutejszego Forum.
Odnoszenie się do tej sprawy też mi w subiektywnym odczuciu nieco uwłacza, dlatego nie zrobię tego już nigdy więcej.
Proszę jednak przemyśleć moją praktyczną propozycję. Ignorowanie, kasowanie, usuwanie śmieciowego profilu to też rodzaj reakcji.
Chiarodiluna: Typowy spamer, który chce przemycić na forum odnośnik do zewnętrznego serwisu, najczęściej zaczyna od przywitania się z innymi forumowiczami, później pisze nic nie wnoszący post do dyskusji np. o wybranym kompozytorze (cokolwiek, co ma sprawić wrażenie zaangażowanego uczestnictwa w dyskusji). Ma to na celu wzbudzenie zaufania, że mamy do czynienia z osobą o dobrych zamiarach. Po kilkunastu dniach delikwent taki wraca na forum i wpisuje to, co miał na celu od samego początku: zaczyna wątek, który ma sprowokować do dyskusji o swoim zleceniodawcy: o ubezpieczeniach zdrowotnych, o sprzedaży abażurów, o kancelariach prawnych, itd. itp. Liczy, że umieszczony odnośnik zostanie zindeksowany przez wyszukiwarki i spełni zlecone wytyczne.
Nie traktowałbym humorystycznych odpowiedzi na te co bardziej nonsensowne wpisy jako ubliżających czemukolwiek. Bo czasami, jak się widzi koślawy i nieporadny wpis spamera, to nie ma się co denerwować, nie pozostaje nic innego jak tylko się śmiać... Są to przykłady jakby żywcem wzięte z teatru absurdu. Jak się nie uśmiechnąć, jeśli "kreatywny" spamer rejestruje się na forum, wita wszystkich serdecznie, przytakuje w wątku o Mahlerze, że też uwielbia VIII symfonię, po czym zakłada wątek pod tytułem: "chciałbym sprawdzoną maść na rozstępy, pomóżcie!"
Taki już mamy świat. Fora dyskusyjne to pole działania marketingowców, którzy za głodowe stawki zatrudniają młodych (i nie tylko młodych) ludzi do zaśmiecania Internetu treściami reklamowymi. To była i będzie zmora takich for dyskusyjnych jak nasze. Obecnie ręcznie zatwierdzamy każdego nowego użytkownika, więc jest i tak o niebo lepiej niż 2-3 lata temu, kiedy spamerzy potrafili takich śmieci wrzucać na forum tuziny dziennie i było sporo roboty z ich usuwaniem. A niestety, na podstawie danych rejestracyjnych nie ma możliwości jednoznacznie rozstrzygnąć czy nowy użytkownik jest osobą faktycznie zainteresowaną tematyką forum czy też jest spamerem o brzydkich zamiarach.
Odnośnie uwagi o spożytkowaniu energii na merytoryczne wpisy - to nie takie proste. Dwie osoby od zawsze zajmują się forum:
Filip (
moderator) jest pomysłodawcą całego forum i zna się, a ja tylko 'adminuję', pomagam w sprawach ściśle informatycznych, ale na muzyce poważnej nie znam się

Lubię klasyki słuchać, jednak moja wiedza jest naprawdę śladowa. Myślę, że to rozumiesz