Strona główna forum Pierwsze kroki Podstawowe informacje

Użyteczne informacje dla nowych użytkowników forum: organizacja, przydatne odnośniki, najczęściej zadawane pytania

Czerwcowy konkurs dla miłośników muzyki klasycznej!

Postprzez admin » wtorek, 27/05/14, 01:17

Obrazek

SKRÓCONE ZASADY ZABAWY

• Oficjalna strona internetowa konkursu: http://www.symfonika.pl/konkurs/
  • Konkurs trwa do 30 czerwca.
  • Rozwiąż pięć zadań konkursowych, odpowiedzi wyślij na adres e-mail Obrazek albo przez PW do moderatora forum (link), nie zapomnij podpisać się (imieniem i nazwiskiem albo pseudonimem).
  • Kolejność nadesłanych odpowiedzi nie ma znaczenia! Możesz zdobyć maksymalnie 100 punktów. Już 40 punktów może wystarczyć do zwycięstwa, ale im więcej punktów zdobędziesz tym masz większe szanse na zostanie laureatem.
  • Nagrodami są atrakcyjne płyty kompaktowe z muzyką klasyczną oraz książki.

ZADANIE 1 (JAKI TO UTWÓR?)

Rozpoznaj dziewięć powyższych utworów. W rozwiązaniu każdego z nich podaj tytuł utworu oraz nazwisko jego kompozytora.

Liczba punktów do zdobycia za zadanie 1: 9 x 3 = 27

ZADANIE 2 (PYTANIA CZ.1)

2.1. Był wszechstronnym KOMPOZYTOREM, uznawanym za jednego z dwóch najwybitniejszych przedstawicieli swojego stylu narodowego. Tworząc pieśni (napisał ich ponad 300) wzorował się na Schubercie. Podróżując po Europie spotkał się m.in. z Lisztem, Rossinim, Gounodem i Smetaną. O kim mowa?

2.2.
Obrazek
(kliknij aby powiększyć)
Powyższe zdjęcie przedstawia pewien znany budynek. Podaj:
* nazwę tego budynku,
* miasto w którym się znajduje oraz
* nazwy przynajmniej trzech utworów, które miały w nim premierę.

2.3. UTWÓR ten jest kompilacją cytatów z bardzo znanego dzieła literackiego. Uważa się, że autor ukończył partyturę w niespełna trzy tygodnie. Wykonanie utworu trwa zazwyczaj około 150 minut, a wedle zwyczaju najbardziej znany fragment tego utworu publiczność słucha na stojąco. Jaki to utwór?

2.4. INSTRUMENT ten wykształcił się na przełomie XVI i XVII wieku, jego ostateczne udoskonalenie i ustalenie wymiarów zostało dokonane przez Stradivariusa. W XVIII wieku uzyskał rangę instrumentu solowego. Obecnie wielu koneserów muzyki klasycznej zachwyca się wspaniałymi utworami m.in. Dworzaka, Haydna oraz Beethovena napisanymi z myślą o nim. O jaki instrument chodzi?

2.5.
Obrazek
(kliknij aby powiększyć)
Powyższy obrazek przedstawia pewnego znanego kompozytora w wieku 10 lat. Podaj:
* jego nazwisko,
* narodowość oraz
* nazwę instrumentu muzycznego którego był wirtuozem.

2.6. Muzyka tego KRAJU jest jedną z głównych formacji w dziejach muzyki Zachodu. Styl tej muzyki wyrasta z barwy, intonacji i melorytmiki języka ojczystego. Jeden z najwybitniejszych kompozytorów tego kraju był prekursorem romantyzmu, jego twórczość znacząco wpłynęła m.in. na Liszta. Stamtąd pochodzi XIX-wieczny mistrz opery komicznej, niemal każdy kojarzy takty jego muzyki wykorzystywanej jako energiczny marsz lub taniec. Trzech kompozytorów z tego kraju (których daty urodzin mieszczą się na przestrzeni 15 lat) napisało wiele znakomitych utworów na fortepian, jeden z tych kompozytorów zrewolucjonizował percepcję i pojmowanie muzyki. Jaki to kraj?

Liczba punktów do zdobycia za zadanie 2: 6 x 5 = 30

ZADANIE 3 (PYTANIA CZ.2)

3.1. Ile utworów w sumie bierze udział jednego roku w konkursie na najpiękniejszą kompozycję w Klubie Muzyki Polskiej?
3.2. "Klasyka jest ..." - jaka była klasyka w nazwie motywu głównego siódmego numeru Presto?
3.3. Ile płyt Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina można kupić w sklepie Gigant.pl?
3.4. W grafice na górze strony głównej forum Symfonika.pl znajdują się autografy pięciu kompozytorów muzyki klasycznej. Podaj nazwiska przynajmniej czterech z nich.
3.5. Z jakim światowej sławy śpiewakiem udało się portalowi CameralMusic.pl przeprowadzić wywiad jesienią 2012 roku?
3.6. Czy w Księgarni internetowej mm im. św. Jadwigi Królowej można kupić książki o tematyce muzyki klasycznej?
3.7. Ile płyt wydawnictwa Brilliant Classics można kupić w sklepie Gigant.pl?
3.8. Tego lata już trzeci raz z rzędu portal CameralMusic.pl obejmie patronatem medialnym warsztaty gitarowe. Jak nazywają się te warsztaty, gdzie i kiedy się odbędą?
3.9. Kiedy powstało forum muzyki klasycznej Symfonika.pl? Podaj rok i miesiąc uruchomienia serwisu.

Liczba punktów do zdobycia za zadanie 3: 9 x 2 = 18

ZADANIE 4 (KRZYŻÓWKA)

Rozwiąż krzyżówkę opublikowaną w najnowszym ósmym numerze magazynu Presto w wersji papierowej (strona 113). Hasłem jest nazwa XIX-wiecznego utworu, w rozwiązaniu należy podać również nazwisko jego kompozytora.

Obrazek Obrazek

Liczba punktów do zdobycia za zadanie 4: 15 + 5 = 20

ZADANIE 5 (PYTANIE OTWARTE)

Dajmy się na chwilę ponieść wodzom fantazji: masz możliwość spotkać dowolnie wybraną osobę ze świata muzyki klasycznej (może być osoba z przeszłości, np. nieżyjący już kompozytor, wykonawca, itd.).
Napisz w kilku zdaniach uzasadnienie swojego wyboru. Odpowiedź nie powinna być dłuższa niż 100 słów.

Liczba punktów do zdobycia za zadanie 5: 5

ORGANIZATORZY KONKURSU, PARTNERZY, FUNDATORZY NAGRÓD

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

REGULAMIN KONKURSU
1. Organizatorem konkursu jest forum muzyki klasycznej Symfonika.pl. Oficjalną stroną konkursu jest strona internetowa dostępna pod adresem http://www.symfonika.pl/konkurs/
2. Aby wziąć udział w konkursie nie jest konieczna rejestracja na forum.
3. Konkurs składa się z pięciu zadań o różnych poziomach trudności. Za każde z zadań można zdobyć punkty, maksymalna liczba punktów do zdobycia jest równa 100. Kolejność nadesłanych odpowiedzi nie ma znaczenia: laureaci konkursu zostaną wyłonieni spośród uczestników, którzy zdobędą minimum 40 punktów. Większa liczba punktów daje większe szanse otrzymania nagrody. Konkurs nie jest grą losową w rozumieniu Ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. 2009 nr 201 poz. 1540).
4. Termin nadsyłania rozwiązań upływa 30 czerwca 2014 roku o godzinie 24:00.
5. Odpowiedzi można udzielać na dwa sposoby:
a) wysyłając PW (Prywatną Wiadomość) do moderatora forum Symfonika.pl (link)
b) wysyłając wiadomość e-mail na adres Obrazek
Każda odpowiedź powinna zawierać: numery rozwiązanych zadań wraz z samymi rozwiązaniami, imię i nazwisko (lub pseudonim), kontaktowy adres e-mail.
6. Uczestnik konkursu może podawać odpowiedzi częściowe (np. przesłać rozwiązania zadań w dwóch osobnych wiadomościach e-mail). W przypadku wielokrotnej odpowiedzi na to samo pytanie za wiążące uznawane są odpowiedzi przesłane później. Odpowiedzi na pytania konkursowe nie należy umieszczać w postach na forum ani w żadnej przestrzeni publicznej.
7. Nagrodami w konkursie są płyty kompaktowe i książki ufundowane przez partnerów konkursu. Laureaci konkursu zostaną poinformowani o wynikach drogą e-mailową.
8. Podanie adresu pocztowego przez laureatów konkursu jest warunkiem koniecznym odbioru nagrody. Udział w konkursie jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na wykorzystanie danych osobowych w celu przesłania nagród.
9. Organizator zastrzega sobie prawo do dokonania zmian zasad gry. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za błędy występujące z przyczyn od niego niezależnych.
10. Przystępując do konkursu uczestnik akceptuje postanowienia niniejszego regulaminu.
admin
Administrator
Administrator

Re: Czerwcowy konkurs dla miłośników muzyki klasycznej!

Postprzez admin » poniedziałek, 23/06/14, 19:01

Przypominamy, że 30 czerwca upływa termin nadsyłania konkursowych odpowiedzi!
admin
Administrator
Administrator

Postprzez admin » wtorek, 1/07/14, 11:50

Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za udział.
W najbliższych dniach w tym wątku pojawią się prawidłowe odpowiedzi oraz lista zwycięzców.
admin
Administrator
Administrator

Postprzez admin » czwartek, 3/07/14, 23:20

KONKURSOWE ODPOWIEDZI

1.1. "Dziadek do orzechów", Czajkowski
1.2. "Peer Gynt", Grieg
1.3. "Carmina Burana", Orff
1.4. Preludium e-moll op. 28 nr 4, Chopin
1.5. Mazurek B-dur op. 7, Chopin
1.6. I Symfonia, Beethoven
1.7. Preludium i fuga A-dur op. 87 nr 7, Szostakowicz
1.8. "Mesjasz", Handel
1.9. "Don Kichot", Telemann

2.1. Mowa o Stanisławie Moniuszko. Niektórzy obstawili Brahmsa, który faktycznie w dużej mierze pasował do opisu, ale nie był aż tak płodnym twórcą pieśni jak Moniuszko. Punktacja: za Moniuszkę 5/5 pkt, za Brahmsa 1/5.
2.2. Budynek na zdjęciu to Teatro alla Scala (znana powszechnie jako La Scala), jedna z najsłynniejszych scen operowych na świecie. Adres La Scali to: Piazza della Scala, Mediolan. Niezamierzenie cenną wskazówką na zdjęciu mogła być włoska flaga wisząca na balkonie.
Wybór premier był szeroki, w La Scali po raz pierwszy zaprezentowano kilka tuzinów wspaniałych utworów muzyki klasycznej. Oto kilka wybranych: Falstaff, Madama Butterfly, Mefistofeles, Nabucco, Norma, Otello, Simon Boccanegra, Turandot.
2.3. Poprawną odpowiedzią jest "Mesjasz" Handla. "Bardzo znane dzieło literackie" to oczywiście "Biblia". Kluczową wskazówką była informacja o słuchaniu utworu na stojąco. Otóż wedle niektórych źródeł podczas londyńskiej premiery w czasie śpiewania przez chór słynnego "Alleluja" wstał król Jerzy II, a ponieważ kiedy król stoi nikt nie może siedzieć to... tak już się przyjęło.
2.4. Mowa o wiolonczeli. Ale niektórych uczestników konkursu udało się zmylić, przypuszczalnie m.in. przez wspomnienie nazwiska Stradivariusa, który jest powszechnie kojarzony ze słynnymi skrzypcami. Opis w 100% pasuje tylko do wiolonczeli.
Punktacja: za wiolonczelę 5/5 pkt, za skrzypce 1/5.
2.5. Ten młody człowiek to oczywiście Siergiej Rachmaninow, z pochodzenia Rosjanin, który oprócz statusu geniusza kompozycji wedle licznych przekazów był jednym z najwybitniejszych wirtuozów fortepianu w historii muzyki. Tutaj (jak flaga na fotografii w zadaniu 2.2.) instrument klawiszowy na zdjęciu stanowił pewną wskazówkę.
2.6. To nie było łatwe pytanie. Poprawna odpowiedź to Francja. Prekursorem romantyzmu, który znacząco wpłynął na Liszta był Berlioz. XIX-wieczny mistrz opery komicznej to Offenbach, a jego tak rozpoznawalnym utworem jest oczywiście kankan z "Orfeusza w piekle". Trójka enigmatycznych kompozytorów to: Satie, Debussy i Ravel, i to właśnie Debussy "zrewolucjonizował percepcję i pojmowanie muzyki".

3.1. 80
3.2. młoda
3.3. ok. 50
3.4. Znajduje się tam pięć autografów: Brahmsa, Bacha, Chopina, Sibeliusa i Handla.
3.5. Peter Kooij
3.6. tak
3.7. ok. 1450
3.8. Letni Kurs Gitary Krzyżowa 2014, 13-18 sierpnia w Krzyżowej
3.9. Forum zostało uruchomione 18 lutego 2013 (uznawaliśmy również odpowiedź: styczeń 2013, kiedy forum jeszcze przed oficjalnym startem nabierało pierwszych kolorów)

4. Rozwiązaniem krzyżówki był "Cyrulik sewilski". Kompozytorem tego dzieła jest Rossini.
Rozwiązania poszczególnych haseł w krzyżówce:
POZIOMO: 1) Bach 4) dur 6) koda 8 ) des 9) Abe 11) altówka 13) ostinato 16) Liszt 17) Czech 18) dzwonki 19) oda
PIONOWO: 1) Berlioz 2) As 3) Holst 4) dwór 5) Rakoczy 7) duet 10) bas 12) cicho 14) Ax 15) opus

5. Oprócz nazwisk znanych kompozytorów (Mozarta, Chopina, Wagnera) uczestnicy wskazali m.in. Wojciecha Kilara, Kurta Magnusa Atterberga, Andreasa Scholla oraz Władysława Szpilmana.
admin
Administrator
Administrator

Postprzez admin » czwartek, 17/07/14, 20:50

Oto lista laureatów naszego konkursu (wg liczby zdobytych punktów):

p. Patryk (najlepszy wynik: 96/100 pkt!)
p. Wojciech
p. Mariusz
p. Beata
p. Marcin
p. Michał
p. Krzysztof
p. Władysław

Wśród nagród dla zwycięzców konkursu są:
  • książki o Chopinie i polskich kompozytorach ufundowane przez księgarnię mm
    oraz
  • płyty kompaktowe z muzyką różnych kompozytorów (w tym m.in. Pendereckiego, Janacka, Liszta, Musorgskiego, Mahlera, Bacha, Strawińskiego, Paganiniego, Vivaldiego, Chopina, Dworzaka, Elgara, Góreckiego, Mozarta, Messiaena, Lutosławskiego, Mascagniego, Szostakowicza, Chaczaturiana, Saint-Saensa i wielu innych) ufundowane przez magazyn Presto, portal CameralMusic.pl oraz sklep Gigant.pl

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Nagrody zostaną przesłane drogą pocztową.
admin
Administrator
Administrator

Postprzez rzępoła » sobota, 19/07/14, 13:52

Również gratuluję! Niestety nie miałam możliwości odsłuchania utworów i nie wzięłam udziału w konkursie, ale mam nadzieję, że następnym razem się uda. :lol:
rzępoła
Meloman
Meloman

Postprzez nex » sobota, 19/07/14, 17:30

Ciekawe ile osób z tej listy jest z naszego forum i kto jest kto.
nex
Meloman
Meloman

Postprzez Urlicht » sobota, 19/07/14, 18:28

Nie brałem udziału. Powód? Odpowiedziałem na gros pytań i pozostała jedynie krzyżówka. Obszedłem wszystkie salony prasowe i nigdzie nie znalazem "Presto". Pierwsze numery widziałem, ale obecnie w moim mieście nie ma tego periodyku. Widocznie nie tylko ja nie kupowałem go. Nie chciało się mi składać zamówienia specjalnego.(Jak będziemy członkami UE także finansowo, możliwa będzie zmiana w tej materii).
Urlicht
Znawca
Znawca

Postprzez nex » sobota, 19/07/14, 19:12

Żałuj. Ja też odpuściłem sobie krzyżówkę (a także 5 zadanie) i załapałem się na nagrodę :)
nex
Meloman
Meloman

Postprzez clavia » sobota, 19/07/14, 22:57

ja nie btałam udziału. Nie znam wielu utworów klasyki .Dopiero od paru mc stanowi dla mnie prym. Presto mam kupione i będę zbierać, ponieważ jest cieakwe. :)
"Nie ma nic wstrętniejszego niż muzyka bez ukrytego znaczenia." - F.F. Chopin
https://soundcloud.com/clavia-1
clavia
Znawca
Znawca

Rok urodzenia: 1989

Postprzez DeeDee » niedziela, 20/07/14, 17:56

Wydawało mi się , że nic o muzyce nie wiem :) , ale widocznie nie jest tak źle, bo jednak wzięłam udział w konkursie i załapałam się na nagrodę :)
DeeDee
Meloman
Meloman

Rok urodzenia: 1976

Postprzez Madame Glissando » piątek, 13/02/15, 16:30

Fajny konkurs :) Będzie organizowany też w tym roku?
Madame Glissando
Erudyta
Erudyta

Postprzez Auroks » niedziela, 8/03/15, 19:14

Madame Glissando napisał(a):Fajny konkurs :) Będzie organizowany też w tym roku?
Na ten moment nie mamy konkretnych planów konkursowych w najbliższych miesiącach.
Auroks
Moderator
Moderator

Rok urodzenia: 1983

Powrót do Podstawowe informacje