Strona główna forum Słucham muzyki klasycznej Internet, media i inne źródła

Miejsce do wymiany opinii na temat źródeł informacji o muzyce klasycznej: stron internetowych, stacji radiowych, kanałów telewizyjnych, książek, czasopism, artykułów, itp.

Jak pobrać filmy z VOD na własny komputer?

Postprzez Arturo » poniedziałek, 20/12/21, 20:02

Chiarodiluna napisał(a):A przy okazji, może ktoś wie, jak pobiera się filmy z VOD na własny dysk twardy ?

W zależności od przeglądarki są do tego różne wtyczki. Wpisz w Google "wtyczka youtube downloader"

Widziałem kiedyś te programy o Paryżu i oglądałem z przyjemnością. Niestety telewizor w domu mam jeden, a w tych godzinach korzystają z niego inne osoby. ;)
(więc dobrze, że jest Vod)
https://www.facebook.com/chopinnieszablonowy
Arturo
Koneser
Koneser

Rok urodzenia: 1988

Re: Jak pobrać filmy z VOD na własny komputer?

Postprzez Urlicht » środa, 29/12/21, 00:20

Chiarodiluna napisał(a): A przy okazji, może ktoś wie, jak pobiera się filmy z VOD na własny dysk twardy ?

Sam chciałbym wiedzieć jak to się robi. :) Często korzystam z TVP VOD, ale nie znam takiej możliwości.
Jest jednak inny sposób, związany z tą niestety niedogodnością, że zapis można zrobić na żywo.
Z programu widzę, że część 1-szą powtórzą na TVP KULTURA 2 jutro oraz 8-ego i 9-ego stycznia, a część 2-gą, 4-ego stycznia. Najwidoczniej ten kanał dokona powtórki całego cyklu (odcinek 15 wyemitują 8-ego stycznia na TVP Polonia).
Od ponad roku mam już telewizor z HEVC-em i poprzez Internet posiadam dostęp do TVP KULTURA 2 oraz do (zainstalowanej przez siebie) aplikacji TVP VOD; kupiłem telewizor na androidzie, ale bez możliwości nagrywania.
Do innego, starszego telewizora kupiłem tuner z kodekiem HEVC, do którego można podłączyć zewnętrzny dysk twardy (ewentualnie pendrive) i dokonać nagrania. W podobnej cenie są tunery z wi-fi i bez niego. Wahałem się co do decyzji, który kupić (oba tunery praktycznie były w tej samej cenie) i ostatecznie kupiłem bez wi-fi.

Jeśli kupisz tuner do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej w technologii H265 z kodekiem HEVC, z technologią wi-fi, to możesz w/w programy nagrać. Mógłbym podać konkretny model, ale to już byłaby reklama, a poza tym - skoro sam go nie wypróbowałem, nie chcę zachęcać Cię do zakupu sprzętu niesprawdzonego.

Sprawdziłem ponownie i..... są też tunery z gniazdem LAN, a więc Internet niekoniecznie przez wi-fi, ale po kablu.
Urlicht
Znawca
Znawca

Postprzez Magnus » środa, 29/12/21, 01:16

Proszę Admina o przeniesienie offtopu :)

Urlicht napisał(a):
Chiarodiluna napisał(a): A przy okazji, może ktoś wie, jak pobiera się filmy z VOD na własny dysk twardy ?

Sam chciałbym wiedzieć jak to się robi. :) Często korzystam z TVP VOD, ale nie znam takiej możliwości.
Jest jednak inny sposób, związany z tą niestety niedogodnością, że zapis można zrobić na żywo.
Z programu widzę, że część 1-szą powtórzą na TVP KULTURA 2 jutro oraz 8-ego i 9-ego stycznia, a część 2-gą, 4-ego stycznia. Najwidoczniej ten kanał dokona powtórki całego cyklu (odcinek 15 wyemitują 8-ego stycznia na TVP Polonia).
Od ponad roku mam już telewizor z HEVC-em i poprzez Internet posiadam dostęp do TVP KULTURA 2 oraz do (zainstalowanej przez siebie) aplikacji TVP VOD; kupiłem telewizor na androidzie, ale bez możliwości nagrywania.
Do innego, starszego telewizora kupiłem tuner z kodekiem HEVC, do którego można podłączyć zewnętrzny dysk twardy (ewentualnie pendrive) i dokonać nagrania. W podobnej cenie są tunery z wi-fi i bez niego. Wahałem się co do decyzji, który kupić (oba tunery praktycznie były w tej samej cenie) i ostatecznie kupiłem bez wi-fi.

Jeśli kupisz tuner do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej w technologii H265 z kodekiem HEVC, z technologią wi-fi, to możesz w/w programy nagrać. Mógłbym podać konkretny model, ale to już byłaby reklama, a poza tym - skoro sam go nie wypróbowałem, nie chcę zachęcać Cię do zakupu sprzętu niesprawdzonego.

Sprawdziłem ponownie i..... są też tunery z gniazdem LAN, a więc Internet niekoniecznie przez wi-fi, ale po kablu.

Od siebie polecam trzy metody:
1 - poszukanie w google jakiegoś downloadera, do którego wklejamy link i ściągamy :) Np: LINK

Ten sposób może nie działać z wielu powodów, niestety.

2 - ściągamy wtyczkę pod daną przeglądarkę, która obsługuje "wyciąganie" pliku audio ze strony oraz zapisywanie go.

Wiele stron ma jednak blokady przed takimi praktykami.
Tutaj krótki artykuł o tej metodologii: LINK

3 - Nagrywanie obrazu i dźwięku z komputera :) Łopatologiczny sposób rodem z nagrywania na kasetę VHS i najbardziej uniwersalny. Jego zasadniczą wadą jest natomiast fakt, że całość należy pooglądać z włączonym nagrywaniem i najlepiej nic nie ruszać myszką, ponieważ wszelkie nasze aktywności również zostaną nagrane.

Do tego polecam program OBS LINK

Jeżeli powstaną ewentualne pytania, zapraszam do zadania ich w wiadomości PRIV.
Pozdrawiam
"Dałeś mnie najkrótsze życie
I najmocniejsze uczucie. -"
Magnus
Meloman
Meloman

Rok urodzenia: 1995

Postprzez Arturo » środa, 29/12/21, 13:14

Mam pytanie. Czu wyświetlają się Wam moje posty?
https://www.facebook.com/chopinnieszablonowy
Arturo
Koneser
Koneser

Rok urodzenia: 1988

Postprzez Magnus » środa, 29/12/21, 13:20

Arturo napisał(a):Mam pytanie. Czu wyświetlają się Wam moje posty?

Jasne :)
Magnus
Meloman
Meloman

Postprzez Chiarodiluna » czwartek, 30/12/21, 18:52

Nie jestem biegły w tych technikaliach, ale potwierdzam, że także nie jestem w stanie nic pobrać z VOD. Ale i nie tylko stamtąd.

Np. tego koncertu z 5. Symfonią Czajkowskiego ze strony filharmonii, też nie mogę:

https://www.swr.de/swrclassic/symphonieorchester/14-12-2018-swr-symphonieorchester-currentzis,event-swr-104.html

Nagrań Covent Garden z Radia BBC 3 także się nie da:

https://www.bbc.co.uk/programmes/m0012gf8

Natomiast na YouTube, gdy ciekawe koncerty mają limitowany czas sreamingu doskonale sprawdza się program 4K Video Downloader. Jest prosty w obsłudze i stwarza wiele możliwości formatu pobrań. Bez niebezpiecznego zawirusowania dostępny jest na YT. Sam filmik pokazuje tu usprawnianie do pełnej wersji przy użyciu crack'a, ale najważniejszy jest post i adresownik zamieszczony pod filmem:

https://www.youtube.com/watch?v=S9xAypMD5YE

A sami użytkownicy YT stosują sprytne techniki prostego szyfrowania, celem ukrycia się przed mechanizmem blokującym nielegalne publikacje i zawieszaniem konta. Całkiem przez przypadek odkryłem tę inwencję. Prawidłowy tytuł materiału celowo zanieczyszczany jest błędnymi literami i cyframi. Obecnie nielegalne publikacje realizowane są przy pomocy legalnie działających podmiotów (Chomikuj, YouTube, etc.).
Romanticism is not dead, ...i hope.
Chiarodiluna
Meloman
Meloman

Postprzez Magnus » piątek, 31/12/21, 00:27

Chiarodiluna napisał(a):Np. tego koncertu z 5. Symfonią Czajkowskiego ze strony filharmonii, też nie mogę:
https://www.swr.de/swrclassic/symphonieorchester/14-12-2018-swr-symphonieorchester-currentzis,event-swr-104.html

Proszę bardzo: Link
Chiarodiluna napisał(a):Nagrań Covent Garden z Radia BBC 3 także się nie da:
https://www.bbc.co.uk/programmes/m0012gf8

Proszę bardzo: Link

W przypadku strony BBC było sporo zabawy, należy skorzystać z zewnętrznego skryptu i pobierać bawiąc się w konsoli, ale nie ma rzeczy niemożliwych :)
Magnus
Meloman
Meloman

Postprzez Chiarodiluna » piątek, 31/12/21, 12:53

Dziękuję Ci bardzo za te sztuczki.

Żałuję tylko, że sam ich nie potrafię. Jeśli istnieje jakiś internetowy samouczek to podlinkuj proszę, może spróbuję się przyuczyć.
Romanticism is not dead, ...i hope.
Chiarodiluna
Meloman
Meloman

Postprzez Magnus » piątek, 31/12/21, 15:29

Co do filmów sprawa jest prosta, wystarczy wtyczka do np. Google Chrome którą można pobrać tutaj LINK
Gdy oglądamy video na jakiejkolwiek stronie, wystarczy w panelu wtyczek wejść w tą naszą sprytną do ściągania oraz wybrać odpowiedni plik. Najczęściej im więcej plik waży tym jest to wersja video z lepszą jakością.

Co do BBC:

Istnieje narzędzie LINK
Należy w wierszu poleceń narzędzia wpisać:
get_iplayer <link>
Obrazek
I się pobiera :)
Magnus
Meloman
Meloman