Chiarodiluna napisał(a): A przy okazji, może ktoś wie, jak pobiera się filmy z VOD na własny dysk twardy ?
Sam chciałbym wiedzieć jak to się robi.

Często korzystam z TVP VOD, ale nie znam takiej możliwości.
Jest jednak inny sposób, związany z tą niestety niedogodnością, że zapis można zrobić na żywo.
Z programu widzę, że część 1-szą powtórzą na TVP KULTURA 2 jutro oraz 8-ego i 9-ego stycznia, a część 2-gą, 4-ego stycznia. Najwidoczniej ten kanał dokona powtórki całego cyklu (odcinek 15 wyemitują 8-ego stycznia na TVP Polonia).
Od ponad roku mam już telewizor z HEVC-em i poprzez Internet posiadam dostęp do TVP KULTURA 2 oraz do (zainstalowanej przez siebie) aplikacji TVP VOD; kupiłem telewizor na androidzie, ale bez możliwości nagrywania.
Do innego, starszego telewizora kupiłem tuner z kodekiem HEVC, do którego można podłączyć zewnętrzny dysk twardy (ewentualnie pendrive) i dokonać nagrania. W podobnej cenie są tunery z wi-fi i bez niego. Wahałem się co do decyzji, który kupić (oba tunery praktycznie były w tej samej cenie) i ostatecznie kupiłem bez wi-fi.
Jeśli kupisz tuner do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej w technologii H265 z kodekiem HEVC, z technologią wi-fi, to możesz w/w programy nagrać. Mógłbym podać konkretny model, ale to już byłaby reklama, a poza tym - skoro sam go nie wypróbowałem, nie chcę zachęcać Cię do zakupu sprzętu niesprawdzonego.
Sprawdziłem ponownie i..... są też tunery z gniazdem LAN, a więc Internet niekoniecznie przez wi-fi, ale po kablu.