rzępoła napisał(a):Uwielbiam czytać książki. Czytam przede wszystkim klasyków i ...
rzępoła napisał(a): ....laureatów Nobla z ostatnich lat
Magnus napisał(a):Od siebie bardzo polecam opowiadania Edgara Allana Poe oraz "Moby Dick'a".
Pozycje obowiązkowe
Urlicht napisał(a):Książki Munro pojawiły się od razu po decyzji komisji.
Również polecam.DeeDee napisał(a):Sto lat samotności
Popieram! To fantastyczna twórczość, Poe stworzył podwaliny dla znakomitej części literatury grozy XX wieku.Magnus napisał(a):opowiadania Edgara Allana Poe
Mam ambiwalentne odczucia, jak dla mnie to dość nierówny autor.DeeDee napisał(a):Stephena Kinga
rzępoła napisał(a):Urlicht napisał(a):Książki Munro pojawiły się od razu po decyzji komisji.
Jeżeli pojawiły się tak szybko, to znaczy, że były na półkach/w magazynach już wcześniej, ale nie odpowiednio wyeksponowane.
Urlicht napisał(a):Opowiadania zaliczone. Warte uwagi są też wiersze, np. "Kruk". "Moby Dick'a" mam własnego, ale po kilku stronach spasowałem. Czy to sprawa przekładu? Mam tłumaczenie Bronisława Zielińskiego.
Magnus napisał(a):Ja również mam przekład pana Zielińskiego. Z początku książka może wydawać się bardzo nużąca, jednak w chwili wypłynięcia w morze zadziwiła mnie swym klimatem i szczegółowym opisem.
Magnus napisał(a):A jaka to książka o Wagnerze ? Ostatnio oglądałem bardzo dużo tego wspaniałego romantyka, i chętnie poczytałbym coś na jego temat
Urlicht napisał(a):Zgadza się. 'W pogotowiu' były też książki Haruki Murakami, bo on chyba był częściej wymienianym kandydatem do Nobla.
Powrót do Dyskusje na inne tematy