Gajusz_Swetoniusz napisał(a):- Mika Waltari "Czarny Anioł" - historia francuskiego rycerza walczącego w obronie Konstantynopola w 1453 roku. Jest piękna ale jednocześnie niesamowicie dołująca. Zakończenie to majstersztyk.
Madame Glissando napisał(a):Z tego wszystkiego czytałam tylko Iwaszkiewicza o Bachu. Podobało mi się, fajny styl, informacji też całkiem sporo
Tezeusz napisał(a):Gajusz_Swetoniusz napisał(a):- Mika Waltari "Czarny Anioł" - historia francuskiego rycerza walczącego w obronie Konstantynopola w 1453 roku. Jest piękna ale jednocześnie niesamowicie dołująca. Zakończenie to majstersztyk.
Ano, czytałem to kilka lat temu. Fajna rzecz. Znasz coś ciekawego w zbliżonym stylu? Sam miałem się zabrać za Krzyżowców Zofii Kossak-Szczuckiej, ale jakoś do tej pory tego nie zrobiłem.
Madame Glissando napisał(a):Pozwolę sobie coś dodać
Z książek Miki Walteriego znam i polecam jego Egipcjanina Sinuhe. Genialna powieść obyczajowa, osadzona w realiach starożytnego Egiptu, bardzo życiowa, pouczająca i pisana świetnym stylem.
Gajusz_Swetoniusz napisał(a):- Mika Waltari "Czarny Anioł" - historia francuskiego rycerza walczącego w obronie Konstantynopola w 1453 roku. Jest piękna ale jednocześnie niesamowicie dołująca. Zakończenie to majstersztyk.
Magnus napisał(a): A to forum i tak już jest martwe tak na prawdę. Pozdrawiam ! (okoliczności: 10.06.2018, ciężki upał, 33^C)
Powrót do Dyskusje na inne tematy