Strona główna forum Muzyka klasyczna Kompozytorzy

Dyskusje o kompozytorach muzyki klasycznej, od Vivaldiego i Bacha przez Mozarta i Beethovena aż po Lutosławskiego i Góreckiego

Johann Strauss II

Postprzez Barberie2005 » niedziela, 19/03/23, 22:09

Jeden z moich ulubieńców, a już na pewno najbardziej uspokajający z kompozytorów swojej epoki. Twórca "Zemsty Nietoperza", "Życia artysty", "Walca Cesarskiego"...

Johann Strauss (1825-1899) - austriacki kompozytor, dyrygent i skrzypek, syn Johanna. Najbardziej go kojarzę z jego walca z uwertury właśnie do "Zemsty Nietoperza". Słuchałem tego utworu wiele razy, mi tam się podobał, ale chciałem zobaczyć waszą opinię. Zna ktoś jego twórczość? Słyszał o jego młodszym bracie Josefie i bratanku Johannie Straussie III?

P.S. Podobno sam Wagner podziwiał jego twórczość.
Barberie2005
Słuchacz
Słuchacz

Rok urodzenia: 2007

Re: Johann Strauss II

Postprzez Prem » piątek, 19/05/23, 14:27

Twórczość Straussa podziwiali również Berlioz i Brahms, prawdopodobnie również wielu innych. Ja bardzo lubię jego muzykę, a najbardziej mi się podoba Walc cesarski. Słynny Nad pięknym, modrym Dunajem postawiłbym dopiero na którymś miejscu.
Josef też miał niezłe kawałki, ale czy wszystkie czy tylko niektóre, i bardziej szczegółowo na temat jego twórczości już się nie wypowiem bo za słabo ją znam.
Swoją drogą warto by było poznać bliżej twórczość ich tatusia.
Prem
Miłośnik
Miłośnik

Rok urodzenia: 1965

Postprzez Barberie2005 » czwartek, 3/08/23, 18:55

Prem napisał(a):Swoją drogą warto by było poznać bliżej twórczość ich tatusia.

Cóż, to chyba z tym jest największy problem...
Publiczność kojarzy głównie słynny "Marsz Radeckiego", a większośc jego utworów ma strasznie pokręcone tytuły i trudno je zapamiętać!
Ale polecam https://www.youtube.com/watch?v=yrvX7iA ... D&index=15
Super utwór! :ok:
Barberie2005
Słuchacz
Słuchacz

Rok urodzenia: 2007

Postprzez Prem » piątek, 25/08/23, 14:14

Dziękuję za linka, przysłucham się temu bliżej.
Prem
Miłośnik
Miłośnik

Rok urodzenia: 1965

Powrót do Kompozytorzy